Månedens trafotalent i februar 2012

Det var veldig spennende å følge månedens innsendte arbeider. Det er mange flotte arbeider og mange viktige temaer som blir kommunisert gjennom Arena og Trafo sin nettside. I februar var det nesten 200 innsendte bidrag. Det er fantastisk!

For meg er kunstens viktigste oppgave å forskyve og flytte tanken. Det være seg tanken om det vakre, det vonde, det urettferdige, det morsomme, eller det groteske. En metode kan være å arbeide med kompleksitet. Det er ganske vanskelig, men når man lykkes, får man et rikt og levende resultat. Kunsten aktiviserer tanken hos betrakteren, leseren og tilhøreren, og han eller hun får et eierforhold til verket.

Månedens Trafo-talent er Agate Øksendal Kaupang med verket “Jenter kan”. Jeg ser at Agate også ble valgt til månedens talent i desember.
Gratulerer for andre gang!

Fotografiet viser tekst i snø, oppe i høyre hjørne ser man et par nakne bein. Buksene henger på knærne. Med gule våte bokstaver står det skrevet: Jenter kan! Agate Øksendal Kaupang har skapt et komplekst og tankevekkende bilde. Hun arbeider med sterke virkemidler. Naken hud og kroppsvæsker. Snø og kulde. Det er ingen andre i motivet, en person står alene, med buksen på knærne og ”stater” sitt utsagn. Det er ikke vanskelig å lese handlingen. Noen har tisset bokstaver i snøen. I forholdet mellom tekstens innhold og hvordan teksten tilsynelatende er utført, ligger det et veldig spennende motsetningsforhold. Det komplekse skaper mange morsomme nye bilder i hodet og åpner opp for nye måter å ”kunne” noe på.

På en lett og leken måte sier hun noe utrolig viktig om forholdet mellom det mulige og det umulige, å kunne eller ikke kunne, å være en vinner eller en taper. Verket har en tydelig feministisk holdning, men beveger seg også utover dette.

Jeg synes verket er strålende!
Bildet gir selvtillitt og pågangsmot og mange nye ideer om at man kan!
Gratulerer som månedens trafo-talent! Go girl go!!

Vennlig hilsen Borghild R. Unneland